Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2022, η διεθνής συνεργασία Partnership for Health System Sustainability & Resilience (PHSSR) πραγματοποίησε το Global Summit 2022 με διαδικτυακή συμμετοχή πάνω από 500 σύνεδρων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Κατά τη διάρκεια του Global Summit, παρουσιάστηκαν νέες έρευνες που εξέτασαν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης 13 χωρών: Αίγυπτο, Βέλγιο, Βραζιλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Καναδά, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σαουδική Αραβία.
Όλες οι έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της συνεργασίας PHSSR υπογράμμισαν, ως κοινή συνισταμένη, την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουν οι κυβερνήσεις στα συστήματα υγείας παρά την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα, προκειμένου αυξήσουν την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητά τους έναντι μελλοντικών κρίσεων και της αυξανόμενης επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από ασθένειες.
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε η μελέτη για την Ελλάδα από τον επικεφαλής Κώστα Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, ΠΑ.Δ.Α.
Την συνεδρία συντόνισε η Dr Anna van Poucke, Global Head of Healthcare, KPMG International, and Healthcare Senior Partner KPMG, Ολλανδία, η οποία είναι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της PHSSR. Ο Alistair McGuire, καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας και επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, παρουσίασε και σχολίασε τα αποτελέσματα των ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μελέτης για την Ιαπωνία, καθηγητής Hiroaki Miyata, Keio University, παρουσίασε τα ευρήματα και τις προτάσεις για τη χώρα του και ακολούθησε ο Κώστας Αθανασάκης με την ελληνική μελέτη.
Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των εισηγητών καθώς επίσης των Dr Zeynep Or από το Ινστιτούτο Έρευνας και Πληροφορίας για τα Οικονομικά της Υγείας, Γαλλία και Iwona Kowalska Bobko, καθηγήτριας στο Jajiellonian University Medical College, Πολωνία. Κατά τη συζήτηση υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών, αξιολόγηση και σύγκριση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε διαφορετικές χώρες.