Σήμερα, η συνεργασία PHSSR προχωρά σε ένα νέο και πιο επιδραστικό κεφάλαιο της ερευνητικής της δραστηριότητας, εισάγοντας την πρακτική του «οδικού χάρτη» πολιτικής για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση μιας σειράς μεγάλων ζητημάτων για τη δημόσια υγεία και τα συστήματα υγείας διεθνώς.
Το πρώτο από αυτά τα ζητήματα αφορά στη διατύπωση ενός πλέγματος προτάσεων ανά χώρα για την αποτελεσματική και αποδοτική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας, ενός από τους κυριότερους προσδιοριστές της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας.
Η χρόνια νοσηρότητα αποτελεί καθοριστικό ζήτημα για τα ώριμα συστήματα υγείας, καθώς αποτελεί το 85%, περίπου, του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και, αντίστοιχα, της συνολικής δαπάνης για την υγεία.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις οκτώ χώρες παγκοσμίως που συμμετέχει σε αυτό το δεύτερο κύμα μελετών της συνεργασίας PHSSR μεταξύ Ιταλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Γερμανίας και Ισπανίας.
Η δεύτερη ελληνική μελέτη στο πλαίσιο της συνεργασίας PHSSR φιλοδοξεί να εισαγάγει μια σειρά δεικτών που αξιολογούν την επίδοση της Ελλάδας και του συστήματος υγείας αναφορικά με τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας, αναδεικνύοντας πιθανές ανάγκες για προσαρμογή των πολιτικών δράσεων και προτείνοντας εφαρμόσιμες πολιτικές για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας σε αυτές.
Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της μελέτης, η οποία διενεργείται με την υποστήριξη της εταιρείας Astra Zeneca, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, στην Αθήνα.
Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στις αρχές Ιουνίου 2025.
Σχηματισμός Επιτροπής Ειδικών (Committee of Experts) της Μελέτης – Κατά το πρότυπο των μελετών της συνεργασίας PHSSR, στην πρώτη συνάντηση εργασίας της νέας μελέτης, επιλεγμένοι εμπειρογνώμονες στα ζητήματα της δημόσιας υγείας και της πολιτικής υγείας της χώρας —οι οποίοι καλύπτουν όλους τους τομείς του συστήματος υγείας— καλούνται να εντοπίσουν τα κυριότερα συστημικά εμπόδια και προκλήσεις που δεν επιτρέπουν ή δυσχεραίνουν την έγκαιρη δράση/παρέμβαση έναντι των χρόνιων νοσημάτων.
Πρόσκληση των εμπειρογνωμόνων στη συμμετοχή σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο μέσω ειδικής πλατφόρμας.
Πρόσκληση για τη διατύπωση προτάσεων για την άρση των εμποδίων και προτεραιοποίηση των προτάσεων.
Τελική κλειστή συνάντηση όπου θα συζητηθούν τα ευρήματα της πρώτης συνάντησης και θα οριστικοποιηθούν οι κυριότερες προκλήσεις και οι δράσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της χρόνιας νοσηρότητας στην Ελλάδα.
Το βασικό ερώτημα της ελληνικής μελέτης ήταν πού βρίσκεται το σύστημα υγείας στην Ελλάδα μετά από μια εκτεταμένη ύφεση – αλλά και μια πανδημία.
Η μελέτη αποτύπωσε την τρέχουσα κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας και εντόπισε τις «απειλές» αλλά και τις «ευκαιρίες» για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του συστήματος. Στη συνέχεια, ακολουθήθηκε η παρακάτω μεθοδολογία για την παραγωγή προτάσεων για το μέλλον του συστήματος:
Στην Ελλάδα της μελέτης ηγούνται το εργαστήριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας (i-hecon), με επικεφαλής της ομάδας τον Κώστα Αθανασάκη.
Συγγραφείς της Ελληνικής Μελέτης PHSSR με τίτλο «Sustainability and Resilience in the Greek Health System» για λογαριασμό της Συνεργασίας PHSSR είναι οι Κώστας Αθανασάκης, Ελευθερία Καραμπλή, Γιάννης Αγοραστός και Ηλίας Κυριόπουλος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο 2022.